Ongehoord – Aflevering 4 – Non-monogamie en seks: in gesprek met Roos Reijbroek


*Let op* De geluidskwaliteit van deze aflevering is minder goed dan de bedoeling is. Tijdens het interview is het volume soms erg laag en dan weer hoger. We hebben dit helaas niet kunnen verhelpen. Volgende keer gewoon weer een goede geluidskwaliteit!

In deze aflevering ga ik in gesprek met Roos Reijbroek. Roos is één van de communityleiders in polyamoreus Nederland. Haar Meerminners praatgroepen zitten maandelijks vol met mensen die hun ervaringen op non-monogaam gebied met elkaar willen delen. Sinds een jaar werkt Roos ook als (relatie)coach gericht op mensen die zich als non-monogaam identificeren, je kan haar vinden via De Vrije Ruimte.
We praten over het idee dat bestaat dat als je polyamoreus leeft je shitloads aan seks hebt en de realiteit die er toch net iets anders uitziet. Verder hebben we het over jaloezie en wat daar achter zit, biseksuele unicorns en discrimineren op basis van gender.

Verklaring van termen
Polyamorie: een levenswijze waarin men open staat voor het hebben van meer dan één liefdesrelatie tegelijk, waarbij ruimte is voor seksualiteit, op de voorwaarde dat dit gebeurt in openheid en eerlijkheid.

Non-monogamie: is een overkoepelende term voor het hebben van of spreken over een intieme relatie, die niet strikt de standaarden van monogamie volgt. Monogamie is in dezen het delen van seks, liefde en affectie met één persoon tegelijk. Men kan dus van non-monogamie spreken onder meer in het geval van vreemdgaan (non-consensuele non-monogamie), een open relatie of polyamorie (consensuele non-monogamie).

Open relatie: een relatie waarin er ruimte is om seks te hebben met partners anders dan de vaste partner.

Swingen: een manier van het hebben van seks met partners anders dan de vaste partner die meer georganiseerd is: zoals bijvoorbeeld in een parenclub of op speciale feestjes voor swingers.

Vreemdgaan: seksuele en/of romantische relaties aangaan buiten een vaste relatie, zonder dat de partner van de vaste relatie dit weet.

Relationship anarchy: deze vorm houdt in dat geen enkele relatie méér waardevol is dan de andere. Er is geen onderscheid tussen romantische, seksuele of vriendschappelijke partners.

SHOWNOTES
Wil je meer weten over wat we besproken hebben? In deze shownotes staan allerhande links naar relevante boeken, artikelen en websites.

Roos en ik praten in het gesprek over safer sex en soa’s. Hierbij wordt hiv uitgelicht als zijnde erger dan andere soa’s. Na de uitzending werd ik er op gewezen dat dit het stigma over hiv voortzet. Dat klopt. Met hiv kan je inmiddels prima oud worden, er zijn medicijnen die er voor zorgen dat het virus niet meer overdraagbaar is. We zijn de jaren 80 en 90 voorbij, echt het taalgebruik omtrent hiv is daar blijven hangen. Hierbij dus een rectificatie en de belofte dat er een uitzending zal komen over hiv en stigma.
In het gesprek hebben we het over ‘micro cheating’, dit is een term die ik recentelijk tegenkwam. Het is niet echt vreemdgaan, maar wordt toch gezien als een vorm van vreemdgaan. Aldus de artikelen die ik erover gevonden heb. Dit kan bijvoorbeeld zijn: het profiel van een ex op social media opzoeken of een diepe emotionele band met iemand anders hebben die niet je romantische partner is. Bustle heeft tien vormen van gedrag beschreven. Ik moet zeggen dat het voor een mij een term is waar ik nogal moeite mee heb, iets wat we ook in het gesprek bespreken.
De Ethical Slut is jarenlang een van de zeer weinige boeken geweest voor mensen die zich wilden verdiepen in non-monogamie. De auteurs Janet Hardy en Dossie Easton zijn pioniers in het denken, praten en doen van non-monogamie relaties. Het boek blijft een plezier om te lezen, mede door hun vrolijke toon en openheid over seksualiteit.
Later in de aflevering hebben we het over de boeken die daarna zijn uitgekomen: ‘Opening Up’ van Tristan Taormino wat veel gaat over het vastleggen van regels en contracten. Daarna de generatie die inzoomt op de meer ethische aspecten in het navigeren van polyamorie: ‘More Than Two’ van Eve Rickert en Franklin Veaux en last but not least de generatie boeken die inzoomt op de nichegroepen. Een belangrijke stem in die laatste generatie is Kevin Patterson die het licht laat schijnen op mensen van kleur en non-monogamie, o.a. Over de rol van racisme in gemeenschappen die voor het overgrote deel wit zijn. Zijn boek ‘Love is Not Colorblind’ is recentelijk uitgekomen en is naar mijn weten het eerste boek wat hier over gaat.
In deze aflevering hebben we het een aantal keer over biseksualiteit en non-monogamie, vanuit Roos haar persoonlijke ervaring en meer in het algemeen. Ik vond de website Poly.Land hierin erg veel interessante info geven. Ze hebben het onder meer over schaamte over je biseksuele identiteit en ‘bisexual erasure’ over hoe biseksualiteit ontkent of genegeerd kan worden.
Roos gebruikt de term ‘old relationship energy’, dit is een afgeleide van ‘new relationship energy’. Dit laatste gaat over het gevoel wat je hebt als je net een nieuwe partner hebt; versterkte emotionele en seksuele gevoelens en vaak een groot enthousiasme. Old relationship energy is de ervaring van liefde die je hebt in een langdurige relatie.
Elisabeth Scheff doet al jaren onderzoek naar polyamorie. Op haar website deelt ze veel artikelen, blogs en andere dingen die ze heeft gepubliceerd over dit onderwerp.
Esther Perel sprak in Zomergasten over de motivaties van mensen die vreemdgaan, waarom ze met iemand anders zijn dan hun vaste partner. Mensen willen niet af van de relatie die ze hebben, maar ze willen nieuwe delen van zichzelf leren kennen en dat kan alleen met een ander persoon. Roos en ik bespraken hoe dat ook in non-monogame relaties een rol speelt, hoe meerdere personen meerdere kanten van je zien.

You may also like

MARIJE JANSSEN

Seksualiteit en intimiteit zijn voor velen van ons fundamentele onderdelen van ons leven. Ik ben gepassioneerd om mensen tools te bieden waarmee ze hun eigen seksualiteit en intimiteit vol overgave kunnen beleven.

In mijn werk ben ik LGBTQ+ en kink bewust.

Blijf op de hoogte