Ongehoord – Aflevering 2 – Conscious Kink: in gesprek met Rosie Heart
Wil je meer weten conscious kink, sex magick of een van de andere onderwerpen die in deze aflevering voorbij zijn gekomen? In onze shownotes hieronder vind je links naar relevante websites en boeiende artikelen.
Rosie is vorig jaar sekswerker van het jaar geworden. Die prijs was onderdeel van de Sexual Freedom Awards die jaarlijks in Engeland worden uitgereikt. De Sexual Freedom Awards zijn bedoeld om die mensen die werken met seksualiteit te eren en om seksuele pioniers te eren voor dat wat ze voor de ontwikkeling van ons seksueel leven betekent hebben. Wat mij betreft doen we dit in Nederland ook! Er zijn zoveel mensen hier in Nederland die waardevolle en goede dingen doen op het gebied van seks.
PROUD is een belangrijke organisatie die zich inzet voor de positie van sekswerkers in Nederland. In de uitzending met Yvette Luhrs kan je nog veel meer horen over de rol en betekenis van PROUD.
Sexological bodywork oftewel seksuologisch lichaamswerk. In Nederland is deze term nog niet zo bekend, maar met name in Engeland en Amerika is het een groeiende beweging. Sexological bodyworkers werken op therapeutische basis met seks en seksualiteit. Dat doen ze aan de hand van gesprekken, oefeningen en lichaamswerk.
Wil je meer weten over conscious kink? Bezoek dan vooral de workshops van Rosie! De Engelse sekswerker en workshopfacilitator Seani Love werkt ook veel met dit concept en op zijn website kan je er uitgebreid over lezen. Ruby May is eveneens iemand die zich al decennialang met het onderwerp bezig heeft gehouden, door middel van workshops en artikelen, hier lees je haar definitie.
Rosie vertelt dat ze veel cis-mannen als cliënten geeft. De term cis staat voor voor cisgender. ‘Cisgender’ wordt gebruikt voor mannen en vrouwen die niet transgender zijn. Zij identificeren zich met het geslacht dat bij de geboorte werd genoteerd. Bovendien gedragen en kleden zij zich volgens de culturele normen die bij dat geboortegeslacht (mannelijk of vrouwelijk) zouden passen.
Over seks als heling. Dit is een onderwerp wat me al langer bezig houdt en weer extra onder mijn aandacht kwam door het gesprek dat Olave Basabose had met Vacation Charlie. Een geweldig gesprek wat ik je zeker kan aanraden. Sowieso is het werk van Olave het meer dan waard om te volgen, haar focus, intelligentie en eloquentie zijn onovertroffen. Plus het feit dat ze het over urgente onderwerpen heeft die gehoord moeten worden.
We hebben het over Urban Tantra van Barbara Carrellas. Zij is de persoon die tantra uit de heteronormatieve hoek heeft gehaald met haar werk. Rosie heeft ervaring met haar workshops, maar voor degenen die eerst thuis willen ontdekken wat het allemaal omvat; ik vind haar boek ‘Urban Tantra’ een perfecte instapper. Het staat vol met oefeningen om alleen of met een partner (of partners) te doen. Voor mij is ze één van de pioniers op het gebied van bewuste seksualiteit en kink.
Een van de gebieden waarin Rosie zich wil specialiseren is de-armouring. Dit is een techniek om lichamelijke blokkades en spanningen weg te halen die zeer waardevol kan zijn. In de meeste gevallen richt dit zich op het genitale gebied, maar soms ook op het gehele lichaam. Dat gebeurt door middel van massagetechnieken.
Het is momenteel ook een term erg populair is en door veel mensen gebruikt wordt in hun behandeling en dat is niet altijd zonder risico. Niet iedere behandelaar is even zuiver op de graat. Wil je hier iets mee doen wees dan kritisch, vertrouw je gevoel en ga niet zomaar met iedereen in zee. Mensen die ik je kan aanraden zijn Carole Verbeeck (zij werkt vanuit Belgie), Vanessa de Smet en Wilrieke Sophia. Hierbij echter wel de kanttekening dat al deze mensen veel werken met man/vrouw dynamiek en vanuit een heterospecifieke lens. Ik weet dat ze open staan voor andere ervaringen en dat is waarom ik ze wel noem. Helaas is er (voor zover ik weet) nog niemand in Nederland met een niet-binaire, inclusieve aanpak.
De wallentours van het Prostitutie Informatie Centrum zijn zo’n grote aanrader! Je kijk met hele andere ogen naar het wallengebied en je leert op toegankelijke wijze over de staat van sekswerk in Nederland. Last but not least, je steunt sekswerkers met je bijdrage!
Ja, ik heb het weer over één van mijn favoriete seksboeken: The Erotic Mind van Jack Morin. Het boek om de diepere lagen van je seksuele zijn te onderzoeken, de lagen die soms spannend zijn en niet altijd de ruimte krijgen. Zijn onderzoek is wetenschappelijk en toegankelijk. https://www.goodreads.com/book/show/174777.The_Erotic_Mind.
Afgelopen zomer was ik voor het eerst bij het Quintasensual Festival in Engeland. Het was voor mij plek waar ik me weer bewuster ben geworden hoe belangrijk het is om jezelf te kunnen zijn op het gebied van seksualiteit, maar zeker ook daarbuiten. Het is een liefdevolle, inclusieve plek waar je van alles kan leren op het vlak van queer tantra, kink en seksualiteit.
Mijn grote held Annie Sprinkle is al een aantal jaar bezig met ecoseksualiteit. Dat doet ze op haar heel eigen manier, met een flinke dosis activisme en humor. Je kan haar werk volgen op haar website. http://sexecology.org/. Zij is niet de enige die zich met dit onderwerp bezighoudt. Wereldwijd werken kunstenaars, performers, sekswerkers en activisten aan een groter bewustzijn van de wereld om ons heen.
Goede seks is niet sexy. Het klinkt misschien gek, maar het is zo. Soms hebben we het idee dat we pas echt goede seks hebben als het sexy is, met de juiste handelingen, outfits en geiligheid. Dat dat juist helemaal niet zo hoeft te zijn schreef ik in mijn blog over dit onderwerp.
Rosie gaat de komende tijd weer veel interessante dingen doen. Wil je weten wat, check dan haar website met alle informatie. Dat is tevens de plek waar je haar kan boeken voor een conscious sexuality of conscious kink sessie. Daarnaast kan je haar ook vinden op twitter en facebook.